Αγαπητοί απόλυτοι τρεις, μου υποβάλατε κάποια ερωτήματα και θα σας τα απαντήσω εδώ:

Ερώτηση 1. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα Μαθηματικά (τι ήταν αυτό που σας παρότρυνε);
Απάντηση: Όταν ήμουν μαθήτρια, τα Μαθηματικά ήταν το αγαπημένο μου μάθημα και οι επιδόσεις μου σε αυτό ήταν άριστες. Στην Α' Λυκείου, είχα την τύχη να έχω έναν εξαιρετικό καθηγητή Μαθηματικών, που είχε κινητοποιήσει το ενδιαφέρον όλου του τμήματος. Εκείνος με ενέπνευσε να γίνω Μαθηματικός. Όχι απλώς να μάθω εγώ Μαθηματικά, αλλά να διδάξω και νέους, να γίνω δηλαδή μια καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, αυτό που είμαι τώρα.

Ερώτηση 2. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής σας ή και μετά;
Απάντηση: Η σπουδή των Μαθηματικών είναι πολύ απαιτητική. Χρειάζεται πολύς κόπος για να κατακτήσεις την νέα γνώση. Πρέπει να οξύνεις την φαντασία σου και την αφαιρετική σου σκέψη. Για παράδειγμα, μπορεί να σχεδιάζεις ένα τετράγωνο στο επίπεδο, αλλά να σκέφτεσαι έναν κύβο ή έναν υπέρ-κύβο στις 4 διαστάσεις.
Ως εκπαιδευτικός, θα έλεγα ότι αντιμετωπίζω καθημερινά διδακτικές και παιδαγωγικές προκλήσεις (τις λέω προκλήσεις, αλλά μερικές φορές είναι δυσκολίες). Τέτοιες είναι, πώς να αναπτύξω έναν καλό κώδικα επικοινωνίας με τους μαθητές μου, πώς να διαχειριστώ τον διαθέσιμο χρόνο των 40 λεπτών, σε ποιο σημείο να δώσω έμφαση, ποιο να το προσπεράσω κ.ο.κ.

Ερώτηση 3. Επηρέασαν καθόλου τα Μαθηματικά την ζωή σας - καθημερινότητά σας; Αν ναι, πώς (αρνητικά-θετικά)
Απάντηση: Σίγουρα ναι, με επηρέασαν κυρίως θετικά. Καταρχήν, τα Μαθηματικά μου εξασφάλισαν την εργασία που έχω τώρα. Αποτέλεσαν όμως και την βάση για διάφορες δεξιότητες που ανέπτυξα ως άτομο. Έτσι, χάρη στις καλές μαθηματικές βάσεις μου, μπόρεσα να ασχοληθώ με επιτυχία με Υπολογιστές (δημιουργία ιστοσελίδων, εκπαιδευτικό λογισμικό, προγραμματισμό), με Αστρονομία, με Χαρτοδιπλωτική, με Μουσική, με Πλεκτική. Δεν ασχολούμαι με αυτά όπως οι υπόλοιποι που δεν γνωρίζουν Μαθηματικά. Για παράδειγμα, εντοπίζω "γέφυρες" ανάμεσα στην επιστήμη των Μαθηματικών και σε μια χαρτοκατασκευή. Αυτές τις "γέφυρες" συχνά τις αξιοποιώ διδακτικά.

Ερώτηση 4. Ποια είναι η γνώμη σας για το ότι τα Μαθηματικά εθίζουν τους Μαθηματικούς και τους κάνουν να φαίνονται παρανοϊκοί (συμπεριφορά) αν εμβαθύνουν σε αυτά;
Απάντηση: Δεν νομίζω να τίθεται θέμα "εθισμού". Τα Μαθηματικά, συγκινούν, αλλά δεν εθίζουν. Οι ερευνητές είναι άνθρωποι που μέρα-νύχτα ασχολούνται με τα μαθηματικά, αλλά δεν είναι παρανοϊκοί. Πολλοί είναι άνθρωποι οικογενειάρχες με ποικίλα ενδιαφέροντα και χόμπι. Βέβαια, ίσως καμιά φορά να είναι τόσο συγκεντρωμένοι στη σκέψη τους, που να μην προσέχουν τι γίνεται γύρω τους. Αυτό έπαθε και ο Θαλής, που παρατηρούσε με μεγάλη προσήλωση τον ουρανό και ξαφνικά βρέθηκε μέσα σε ένα πηγάδι που βρέθηκε στον δρόμο του χωρίς να το προσέξει.

Ερώτηση 5. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει και σε άλλες επιστήμες; Για ποιο λόγο πιστεύετε;
Απάντηση: Δεν ξέρω τι γίνεται με τις άλλες επιστήμες. Πιστεύω πάντως ότι ο γνήσιος επιστήμονας είναι κατά κάποιο τρόπο δοσμένος στην επιστήμη του. Εκεί εξαντλεί όλες τους τις πνευματικές του δυνάμεις. Σημαντικό είναι να διατηρεί μια σεμνότητα, να μην καυχιέται δηλαδή για τα επιτεύγματά του, γιατί όλοι περιμένουμε από τους επιστήμονες μεγάλα πνευματικά αναστήματα (όχι μόνο ευστροφία).

Ερώτηση 6. Έχετε φτάσει ποτέ εσείς σε σημείο να γίνετε παρανοϊκή;
Απάντηση: Όχι, ποτέ δεν ήμουν παρανοϊκή.

Ερώτηση 7. Έχετε μετανιώσει ποτέ που ασχοληθήκατε με τα Μαθηματικά, αν ναι, γιατί; Και πώς σας βοήθησαν στην ζωή σας; Θετικά;
Απάντηση: Όχι, δεν έχω μετανιώσει που ασχολήθηκα με τα Μαθηματικά. Είναι σπουδαία επιστήμη και μου αρέσει που ως εκπαιδευτικός έχω την δυνατότητα να μιλώ για αυτήν με νέους ανθρώπους. Για την ακρίβεια, αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο: η επαφή με τους νέους, ο τρόπος που σκέφτονται, η μεγάλη τους φαντασία. Αυτό μου δίνει κι εμένα "νιάτα και ζωή" οπότε, μόνο θετική βλέπω την επιρροή του επαγγέλματός μου.

Ερώτηση 8. Πώς είναι το προφίλ σας σαν Μαθηματικός στην τάξη; (παρανοϊκά φαινόμενα ή μόνο στις ταινίες φαίνονται έτσι;)
Απάντηση: Θα έλεγα ότι έχω αγάπη και όρεξη για αυτό που κάνω. Σε κάθε μάθημα προσπαθώ να δίνω αρκετό χρόνο στους μαθητές μου να σκεφτούν γύρω από τα Μαθηματικά, να λάβουν τον λόγο και να εκθέσουν την σκέψη τους, να συζητήσουμε. Στόχος μου είναι να τους "ακούω" όχι μόνο να απαιτώ να με ακούσουν αυτοί. Όμως η συνεργασία μου με τους μαθητές μου δεν είναι πάντα απρόσκοπτη. Μερικές φορές, όταν υπάρχει "αταξία", αναγκάζομαι να τους επιπλήξω ή ακόμα και να επιβάλω κάποια ποινή. Οι ενέργειες αυτές γίνονται με απόλυτη επίγνωση (δεν είναι ψυχολογικές εκρήξεις - διατηρώ τον αυτοέλεγχό μου), με σεβασμό και αγάπη προς τους μαθητές μου, γι' αυτό και ποτέ δεν τους προσβάλω.

Ερώτηση 9. Πώς είναι η ζωή σαν Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο;
Απάντηση: Θα σας πω λίγα λόγια για την ζωή ως φοιτητής στο Μαθηματικό Τμήμα και όχι ως καθηγητής Πανεπιστημίου στο Μαθηματικό Τμήμα (για το δεύτερο θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους). Όπως ανέφερα και στην ερώτηση 2, η σπουδή των Μαθηματικών είναι πολύ απαιτητική. Ένας φοιτητής στο Μαθηματικό Τμήμα θα πρέπει να κουραστεί πολύ για να αναπτύξει τις απαιτούμενες δεξιότητες προς την κατάκτηση της νέας γνώσης. Σίγουρα αυτό ισχύει και για τις άλλες επιστήμες. Το Πανεπιστήμιο είναι και πρέπει να είναι απαιτητικό. Από κει και πέρα, ο φοιτητής των Μαθηματικών, ανάλογα με την προσωπικότητά του, έχει αρκετό χρόνο να αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες. Κάποιοι να ασχοληθούν με μουσική, άλλοι με συνδικαλισμό κλπ.